Leseren bør advares. Dette er en blogg som inneholder tildels lange tekster. Utvilsomt vil det forekomme unødvendige fremmedord og tilsynelatende meningsløse bisetninger. Kommer man seg forbi disse hindrene vil man imidlertid finne humørfylte observasjoner og tidvis velformulerte betraktninger fra reiser i fremmede strøk, sett fra en forsøksvis gentlemans ubestridte synspunkt.


mandag 25. april 2011

Gentlemen and the city - Del I

En gentleman forsøker i det lengste å holde seg unna storbyer, men samfunnet i dag er nå engang slik at det er store muligheter for at man enten bor eller arbeider i en storby, og gjør man det ikke må man regne med at ferieturer blir lagt dit. I denne artikkelserien tar vi for oss storbyens gode og dårlige sider, og kommer med noen gode råd om hvordan man best overlever et opphold i en storby, dersom man er nødt til å forholde seg til dette.

Hva er en storby?
En storby kan best beskrives som et speilegg, der eggeplommen symboliserer bykjernen, dominert av administrasjonsbygninger, attraksjoner, handlegater og forretningsstrøk, mens eggehviten rundt er der industrien og innbyggerne bor. Trengsel, støy og trafikkaos kjennetegner eggeplommen, således er det ikke et reisemål som umiddelbart er fristende for en gentleman. Mange lever dessuten i den villfarelse at de ved å ha vært en helg i London, har vært i England. Dette stemmer ikke, har man vært i London, så har man vært i en storby. Bah!

Eksempel på bygg man gjerne finner i storbyer.

Storbyer ligner alle til forveksling på hverandre, det er den samme strukturelle oppbygningen, de samme kulturinstitusjonene, de samme merkevarebutikkene, de samme hippe kafeene og utestedene, de samme gågatene, de samme parkene, den samme trengselen og det samme kaoset. En elv deler storbyen i to, overklassen bor på vestsiden, og arbeiderklassen på østsiden. De fleste storbyer kan skilte med noen forseggjorte byggverk (signalbygg) med dertil hørende flombelysning, omgitt av skrikende neonlys og reklameplakater. Mange kaller dette storbysjarm.

Pub
En gentleman blir stresset av folkemengder, trafikkstøy og visuell uro. I slike tilfeller, når man føler skuldrene heve seg, og man kjenner man blir varm i hodet, er det viktig å kjøle systemet ned, samt unngå direkte sollys. I de fleste tilfeller anbefales det å finne en pub. Den klassiske britiske eller irske puben er velegnet til den slags, selv om det selvsagt forekommer at planen slår feil, som når man for eksempel er på storbyferie i Roma, finner en irsk pub i en sidegate og tenker å delikatere seg med en mørk ale, hvorpå man går inn og blir møtt av den umiskjennelige eimen av tett hasjrøyk, samt et drøyt dusin lett usoignerte herrer som med små hint og store muskler antyder at man på ingen som helst måte er velkommen i etablissementet. I slike tilfeller er det akseptabelt i stedet å ty til en vinbar eller en fortauscafé.

Hotell
En gentleman har et nøkternt og uromantisk forhold til hoteller, ser mer på det som et praktisk oppbevaringssted for bagasje, og et sted å sove om natten. Skal man likevel gjøre seg noen tanker på hotellovernattinger i storbyen, kan det være lurt å styre unna områdene rundt jernbanestasjonen, da dette er områder i storbyen som tiltrekker seg lyssky elementer. En gentleman er for all del en verdensmann, som har sett det meste av menneskelige svakheter, og har et avslappet forhold til de fleste aspekter ved livet, men forsøker like fullt å unngå å bli slått ned og ranet, hvis det lar seg gjøre.

Møblerte hoteller har ofte en concierge i resepsjonen. Dette er en herre det er verdt å ha øynene opp for, dersom man ønsker råd om dette og hint. Conciergen er betalt for å vite absolutt alt om storbyen, og er ikke nødvendigvis så diplomatisk og fløyelsmyk som turistkontorets brosjyrer. Her får man den usminkede sannhet.

Shopping
Shopping er et fremmedord i gentlemankretser. Språkmektige som vi imidlertid er vet vi at begrepet er et substantiv avledet av verbet ’to shop’, hentet fra det engelske språk, som betyr ’å kjøpe’. Opprinnelig dreide dette uttrykket seg om å anskaffe varer i forretninger mot vederlag, men i nyere tid har begrepet blitt synonymt med kvinnelig anskaffelse av tekstiler, i form av klær, sko eller vesker. Se mer om dette temaet i kapittel III, ”Med partneren på storbyferie”.

Museum
En gentleman alltid vil finne ro til meditasjon og ettertanke på en adekvat pub, men det skal dog også sies at man ikke kan sitte der hele dagen, uten å bli usjarmerende tilsjasket. På ekspedisjon legges det som regel inn spaserturer og flanering langs elver og slikt, slik at kroppen får dekket sitt behov for frisk luft og mosjon.

Et passende alternativ for en gentleman er å oppsøke et museum eller et galleri. Storbyer har sine udiskutable feil og mangler, men dét skal storbyen ha, det finnes alltid store og små kulturinstitusjoner det er verdt å få med seg. Hovedsteder kan alltid skilte med nasjonalmuseum, nasjonalgalleri og historisk museum, som alle har en eller annen aktuell temautstilling. Likeledes finnes det mindre kunstgallerier som kan være interessante. Den dannede gentleman undersøker selvsagt i forkant av et storbybesøk hvilke museer som kan være kandidater til et eventuelt besøk, slik at han slipper å vandre på måfå, eller enda verre, gå på turistinformasjonen og spørre. Påfallende ofte er museer stengt på mandager.


En gentleman foretrekker kollektivtransport.

Transport
En gentleman bruker noen minutter til å orientere seg ved ankomst til et nytt sted, hvordan man best kan bevege seg rundt i storbyen. Mange byer har metro og trikk, dette er en utmerket metode med henblikk på forflytning over større avstander. Buss bør man være noe forsiktig med, da dette er et fremkomstmiddel som ofte blir stående fast i rushtrafikk. Ellers planlegger en gentleman dagen, slik at han konsentrerer sin aktivitet den enkelte dag innenfor et begrenset område, der han kan bevege seg i størst mulig grad til fots. Drosje blir selvsagt aldri galt.

Souvenirer
En storby kan som regel tilby souvenirer i alle fasonger, det meste av dette faller inn under kategorien ”gjenstander en gentleman aldri vil kunne finne på å plassere på peishyllen”. I den grad man skal kjøpe et minne fra en storby, bør det være i bokform. Kaffekrus, plastfigurer, t-skjorter og annet nips som tilbys på gaten kjøpes utelukkende dersom man har til hensikt å gi dette som gave til mindreårige eller tilårskomne arvetanter, som har sans for ting som glitrer.

En smakfull t-skjorte med et diskret motiv fra Nasjonalgalleriet kan til nød gå an, men en gentleman går aldri, hverken offentlig eller privat, med t-skjorter med bilde av Eiffeltårnet og teksten ”I love Paris”.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar